Väčšina z nás po dovŕšení plnoletosti začne premýšľať nad možnosťou chodiť do autoškoly a naučiť sa riadiť osobný automobil. V dnešnej dobe, ktorá na nás kladie vysoké nároky vo všetkých ohľadoch, sa nie je čomu diviť. Vodičský preukaz sa stáva nutnou súčasťou bežného života a aktívny vodič, má oveľa väčšiu šancu nájsť uplatnenie v celom rade firiem.

Dobrý inštruktor autoškoly

Už samotný výber autoškoly je veľmi dôležitý. Musíme si uvedomiť, že nehľadáme len tú najlacnejšiu a alebo najbližšiu školu, ale hlavne profesionálov, ktorí nás pripravia čo najlepšie k záverečným skúškam. Počas krátkej doby by sa z nás totiž mali stáť vodiči schopní riešiť zložité dopravnej situácie. Mali by z nás byť vodiči, ktorí nebudú zmätkovať, ale s chladnou hlavou zareagujú tak, ako je v danej chvíli potrebné. Aby tomu tak bolo, je nutné mať inštruktora, s ktorým si rozumieme a máme k nemu dôveru. Mal by na nás mať čas, byť trpezlivý a hlavne by mal byť schopný odpovedať na všetko, čo nám nie je jasné.

Ako si vybrať autoškolu?

Preto by sme si mali vždy pred výberom autoškoly pozbierať dostatočný počet referencií. Je dobré si zistiť, či je daná autoškola ochotná odpovedať na otázky, ktoré skupiny vodičského oprávnenia vyučuje a či pre ňu nie je problém splniť aj neštandardné požiadavky. Užitočné je tiež vedieť, či sa inštruktor bude daný čas venovať len vám, prípadne budete mať na výber, aké auto riadiť (niekto preferuje automobil s dieselovým motorom, iný s benzínovým) a či nie je problém prejsť k inému inštruktorovi, keď si s tým pôvodným z akéhokoľvek príčiny nebudete rozumieť.

Každopádne je dobré byť dopredu čo najlepšie pripravený. Z toho dôvodu vám prinášame prehľad otázok a odpovedí aspoň na niektoré z najčastejších otázok študentov autoškôl.

Čo potrebujem k tomu, aby som mohol začať študovať v autoškole?

Je nutné vyplniť prihlášku do autoškoly, kde si rovno zvolíte skupinu, pre ktorú chcete robiť vodičské oprávnenie. Ďalej budete potrebovať lekárske potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti.

Ako dlho trvá kurz autoškoly?

Obvyklá dĺžka kurzov je 1-3 mesiace. Ak chcete získať vodičské oprávnenie skôr, môžete sa prihlásiť do tzv. Rýchlokurzu. Ten ukončíte už za 3 týždne. Táto nadštandardná služba býva ale spoplatnená, takže musíte rovno počítať s tým, že za rýchlokurz zaplatíte viac ako za ten klasický. Väčšina autoškôl tiež ponúka možnosť robiť záverečné skúšky až do jedného roka po uhradení kurzu, tým pádom nemusíte mať strach, že by vám zaplatený kurz prepadol kvôli neočakávanej situácii, ktorá vám prerušila pravidelné hodiny výcviku.
autoškola otázky

Sú poplatky autoškole konečné?

Počítajte s tým, že s prihláškou do autoškoly musíte priniesť aj lekárske potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. Toto lekárske osvedčenie sa riadi cenníkom vášho praktického lekára. Ďalej je spoplatnená záverečná skúška.

Najčastejšie otázky žiakov autoškoly 2/2